maanantai 12. marraskuuta 2007

Jokelan koulusurmat ja media

Olin lähdössä ampumaharjoituksiin kuullessani ensimmäiset tiedot, joiden mukaan Jokelan koulussa oli ammuttu laukaus tai laukauksia. Toivoin että kyseessä olisi ollut vain rehentelytarkoituksessa kouluun tuotu ase, joka olisi sitten vahingossa lauennut tuottamatta uhreja. Poliisi takavarikoisi aseen, joka pian poistuisi luparekisteristä. Muutaman tunnin päästä sain tietää, ettei näin ollut.

Pääteltyäni, ettei uhrien joukossa todennäköisesti ollut ketään tuttavaani, mieleeni juolahti ajatus siitä, että tapausta käytettäisiin keppihevosena aselain kiristämiseen. Sama asia oli ensimmäisenä joidenkin aseharrastajien puheissa, ja vastasin melko ankaralla läksytyksellä siitä, miten sopimatonta tuollaisten asioiden sanominen tällaisessa tilanteessa on. Samalla kuitenkin saatoin aavistaa, että media ja poliitikot saapuisivat haaskalle vailla myötätuntoa uhreja ja uhrien omaisia kohtaan. Tämä ennustus osui valitettavan oikeaan, ja sai aikaan sellaisen kiihtymystilan, että lykkäsin tämän kirjoituksen työstämistä pari päivää pahimpien höyryjen laannuttamiseksi. Katsoin, että surunvalittelun julkistaminen olisi ollut kovin teennäistä. Ihmiset osaavat taatusti surra ilman, että minä heitä siihen kehotan tämännimisessä blogissa.

Kaikista eniten vereni sai kiehumaan Ilta-Sanomat, joka surmapäivänä kello 13:33 julkaisi viiden oppilaan ja opettajan piileskelevän WC:ssä, ja kolmen paenneen koulun varastoon. Poliisi löysi ampujan vasta 13:53, eli uutisen julkaisun aikaan hän olisi saattanut hyvinkin olla koulun tietokoneluokassa seuraamassa aiheuttamansa tuhon uutisointia, tai muuta kautta saada tiedon. Jokainen voi tykönään miettiä, kuinka inhottavaa olisi paeta samassa rakennuksessa riehuvaa tappajaa, joka saa tämänkaltaista avustusta ulkopuolelta.

Rock-tähdille ja kouluampujille yhteistä on suuri medianäkyvyys. Heistä tehdään jopa elokuvia. Onko mikään ihme, että masentunut ja koulukiusattu henkilö voi saada päähänsä jotain tällaista? Tapaushan ei ollut Suomessa ensimmäinen laatuaan. Jotkut ovat kuvailleet tätä kuitenkin ensimmäiseksi "amerikkalaistyyliseksi" kouluammunnaksi, ja siitä on kiittäminen median "amerikkalaistunutta" otetta asiaan.

Luulisi jokaisen rationaalisen ihmisen ymmärtävän, että tappajan hamutessa julkisuutta ja äänensä kuuluviin, on oikea lähestymistapa vaieta hänen manifesteistaan ja misantrooppisen elämänkatsomuksen oikeutuspuheista. Jos hänen videoitaan esitellään Helsingin Sanomienkin toimesta, on tämä selvä merkki muille tapauksille, jotka viimeisenä tekonaan haluavat äänensä kuuluviin. Hyvät ihmiset, älkää hitossa levittäkö näitä videoita ja julkaisuja!

Eräs hieno nainen on sanonut seuraavasti: "Siihen, että ihminen on tyhmä, ei vaadita koulutusta, mutta siihen, että kykenee ajattelemaan todella typerän älyttömästi, vaaditaan yliopistotutkinto." Tämä lausahdus tuli mieleeni, kun väitettiin median välttäneen ylilyönnit uutisoinnissa. Mitä ovat Jokelalaiset mieltä? He ovat julkaisseet avoimen kirjeen.

Kansallinen Kivääriyhdistyksemme on julkaissut ansiokkaita kirjoituksia asiaan liittyen.
Ensimmäinen.
Lehdistötiedote.

Toivoisin, että tämän asian tiimoilta voitaisiin herättää keskustelua mielenterveydenhuollosta. Kyseisellä alalla tehtävät muutokset maksavat rahaa, ja muutosten tulokset näkyisivät vasta pitkällä aikavälillä, joten aihe ei tule olemaan poliitikkojen puheissa suosittu. Jo yksin huumeiden aiheuttamat mielenterveysongelmat ovat nelinkertaistuneet 15 vuodessa. Tämä indikoi suoraan, että mielenterveysvaikeudet ovat laajempi ongelma myös ei-huumeidenkäyttäjien keskuudessa, koska huumeidenkäyttö yleensä pahentaa jo olemassaolevien mielenterveysongelmien vaikutuksia.

Mielenterveyspotilaiden hoito on ulkoistettu lopettamalla laitospaikat, ja psykiatriseen apuun on niin vähän rahaa, että hoitojonot ovat kuukausia. Nuorten mielenterveydenhoitoon tarkoitetut varat loppuvat vuosittain kesken, ja saman tien hoito. Lääkkeitä kyllä määrätään herkästi, ja ampujalla oli lääkärin määräämä SSRI-lääkitys. Ei valitettavasti riittänyt tässä tapauksessa.

Mielenterveydenhuollon alennustilan korjaaminen ei ainoastaan vähentäisi tämänkaltaisen kauheuden toistumismahdollisuutta, mutta myös auttaisi välillisesti sekä välittömästi jopa satojen tuhansien mielenterveyshäiriöisten ja heidän omaistensa ja ystäviensä elämää. Tässä on teille pässi, nyt pitäisi saada rahakirstujen vartijat sarviin kiinni!

Ei kommentteja: