sunnuntai 17. kesäkuuta 2007

Ouzoa ja automaattiaseita

Heikinlaakson tapauksen jälkikäsittely jatkuu. Oikeista lehdistä (älkää pyytäkö nimeämään) poiketen jotkut jaksavat vieläkin retostella asialla kuvien kera.

Tällä kertaa Iltalehti mainitsee miehen nauttiman viinankin merkiltä: Ouzo. Varokaa Ouzoa! On toisaalta ainoastaan positiivista, että muistetaan mainita miehen olleen tukevassa humalassa. Liian moni tuntuu kuvittelevan, että pelkästään aseiden hankkiminen on merkki tällaisen tapauksen väistämättömyydestä ennemmin tai myöhemmin.

Joku voisi älähtää kuvatekstissä mainituista automaattiaseista, mutta itselataava ase kuuluu teknisesti automaattien kategoriaan. Täysautomaattinen olisi jo virheellinen ilmaisu. Tämä ilmaisurumba on muuten osittain harrastajistakin kiinni: Lakatkaa kutsumasta niitä hiton Saigojanne "rynkyiksi", varsinkin maallikoiden kuullen. Kertatulta ampuva MP5 ei myöskään ole konepistooli. Kieltämättä jonkinlaista peräkammariramboilua osassa harrastajia on havaittavissa, kun asioista ei voi puhua niiden oikeilla nimillä. Nämä virheellisiä nimityksiä käyttävät lienevät samoja, jotka ovat hieman katkeria, kun heidän M91-kuvioitu asunsa ei olekaan samaa kangastyyppiä, kuin PV:n jakomateriaali.

Ja pitihän siellä se järeäkin taas mainita. Kuvassa kovasti Saigan tai Arsenalin näköinen itselataava kivääri. Kertokaahan minulle, jos 7.62x39 - jota ei edes lueta täysitehoisiin kiväärikaliipereihin - on järeä, niin mitähän sanaa voitaisiin käyttää kuvaamaan .375 Holland & Holland Magnumia? Ja esimerkki ei ole edes rajuin mahdollinen.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyseessä on Saiga 12K -itselataava haulikko, siis tavallinen SRA- ja Practical-karkeloissa käytettävä haulikko, jolla itse viime syksynä metsästin sorsia menestyksekkäästi. Lattialla oleva musta ase ei ole kivääri.

Paha Kani kirjoitti...

Rynkky -termiä olen itsekin aiemmin parempaa tietoani vasten käyttänyt. Ongelmana on, ettei itselataavalle kiväärille oikein ole sellaista iskevää lyhennelmää tahi lempinimeä. Nykyään mä puhun ihan vaan kivääristä.

asehullu kirjoitti...

Anonyymi: Kyllä tuossa kuvassa oleva piippu näyttää haulikon piipuksi kovin ohuelta: http://www.iltalehti.fi/uutiset/heikinlaakso3_uu.jpg

Paha Kani: En voi tässä asiassa heittää ensimmäistä kiveä, on se joskus tuntunut niin hienolta kuvitella omistavansa oikein rynkyn. Kunhan vaatimus termin iskevyydestä siirtyi romukoppaan, aloin itsekin kutsua tuota Venäjän ihmettä ihan kivääriksi. Jos joku kaipaa tarkempaa selvitystä, se on varmasti riittävän kiinnostunut aiheesta ymmärtääkseen termin "itselataava kivääri".

Tarkoitukseni ei ole liian kanssa jeesustella siitä, miten salonkikelpoisesti itse kunkin tulee juttunsa esittää. Muistakaa vain, että mediaa on turha syyttää raflaavien termien käytöstä, jos teemme sitä itse.

Paha Kani kirjoitti...

Mun mielestäni "rynkyssä" ei ole oikein mitään erityisen hienoa, mutta se oli intistä päähän jäänyt nimi sen näköiselle esineelle. Eikä sitä silloin osannut kuvitella, mitä assosiaatioita se kanssaihmisissä herättää.

Anonyymi kirjoitti...

Uutisissa mainittiin aikaisemmin, että talossa oli neljä asetta: Steyr AUG SA, B&T 96, Glock 19 ja Saiga 12K. Maassa näet myös Saiga 12:n lippaan ja haulikon patruunoita.

Anonyymi kirjoitti...

Korjaan asunnossa oli viisi asetta mutta neljällä ammuttu. Saiga 12K:lla ammuttiin. Voi siis olla, että mainitsematon oli Arsenal tai Saiga 7.62x39.