maanantai 14. toukokuuta 2007

25 vuotta rauhaisaa yhteiseloa aseiden kanssa

Alkuperäinen juttu löytyy englanniksi täältä. Suomennoksesta kiitän itseäni.

-----

25 vuotta murhatta 'Gun Town USA':ssa.
Rikosaste romahti lain edellytettyä asukkaiden aseistautumista

Kansakunnan kiistellessä siitä, voisiko aseiden määrän lisääminen taikka vähentäminen estää Virginia Techin kaltaisia joukkomurhia, vietettiin toissa kuussa merkittävää vuosipäivää Georgialaisessa kaupungissa, jossa ampuma-aseen omistamisen muututtua asukkaiden velvollisuudeksi, havaittiin merkittävä notkahdus rikollisuudessa ja väkivallassa.

Pienessä Kennesaw-nimisessä kaupungissa vuoden 1982 maaliskuussa, 25 vuotta sitten, säädettiin yksimielisesti jokaisen kotitalouden velvollisuudeksi omistaa käyttökuntoinen ampuma-ase. Säädös oli vastine Morton Groven (Illinois) käsiasekieltoon. Huolimatta seinälle maalatuista piruista kuten onnettomuudet, väkivalta ja villin lännen tyyliset ampumavälikohtaukset, ei säädöksen voimaantulon jälkeen ole yksikään kaupungin asukas ollut osallisena kuolemaan johtaneessa ampumistapauksessa. Ei uhrina, hyökkääjänä taikka puolustajana.

Rikollisuusaste putosi usean vuoden ajan säädöksen voimaantulon jälkeen, ja vuoden 2005 väkilukuun suhteutettu rikollisuus oli huomattavasti alempi kuin vuoden 1981, eli vuotta ennen lakia. Rikollisuus väheni tasaisesti läpi 90-luvun koko USA:n laajuisesti, joten silläkin on varmasti ollut vaikutusta. (Asehullun suomentajan huomautus.)

Ennen lakisäädöstä Kennesawn asukasluku oli vain 5242, mutta rikollisuusaste oli huomattavasti kansallista keskiarvoa korkeampi. (4332/100k vrt. 3899/100k). Vuoden 2005 tilastot ovat viimeisimmät saatavilla, ja osoittavat rikollisuusasteeksi 2027/100k, asukasluvun moninkertaistuttua lukemaan 28 189. Yleensä väkiluvun kasvu johtaa myös rikollisuuden suhteelliseen kasvuun. (Asehullun suomentajan huomautus.)

Vertailun vuoksi Morton Groven (Illinoisin ensimmäinen käsiaseet kaikilta paitsi poliisilta kieltänyt kaupunki) asukasluku on pudonnut hieman, ja vuoden 2005 tilastojen mukaan on 22 202. On tärkeää huomata, että kaupungin rikollisuusaste lisääntyi 15.7 prosenttia käytännössä välittömästi asekiellon astuttua voimaan, vaikka Cookin läänin rikollisuusaste kokonaisuudessaan kasvoi vain kolme prosenttia. Nykyään Morton Groven rikollisuusaste on 2268/100k.

Eipä siis käyneet ennustukset toteen.

'Gun Town USA'-nimisessä kolumnissaan Art Buchwald epäili Kennesawn muuttuvan pian paikaksi, jossa naapureiden väliset kiistat ratkaistaan ammuskelemalla. The Washington Post pilkkasi Kennesawta sanoin "urhea pikkukaupunki ... joka pian on maailman pistoolisankareiden pääkaupunki". Phil Donahuekin kutsui Kennesawn pormestarin ohjelmaansa.

Eurooppalainen uutistoimisto Reuters palasi Kennesawn kiistakapulalle Virginia Techin joukkomurhan jälkeen.

Komisario Craig Graydon: "Kun Kennesawn laki astui voimaan 1982, rikokset vähenivät tuntuvasti, ja olemme säilyttäneet erittäin alhaisen rikosasteen siitä asti. Olemme varmastikin vähiten rikollinen kunta pääkaupunkialueella."
Kennesaw on aivan Atlantan pohjoispuolella. USA:n maantiedettä tuntemattomille: Atlanta on siis Georgian pääkaupunki. (Asehullun suomentajan huomautus.)

Reutersin tarina jatkuu: "Virginia Techin ampumatapauksen jälkiselvittelyissä osa USA:n konservatiivisista talk show -isännistä on hylännyt pyrkimykset linkittää joukkomurha aseiden saatavuuteen. Heidän väitteensä mukaan joku olisi voinut ampua tappajan, jos kampusalueella olisi saanut kantaa aseita."

Virginia Tech on monien USA:n koulujen ja yliopistokampusten tapaan "asevapaa vyöhyke", minkä USA:n perustuslain toisen lisäyksen puolustajat sanovat vetävän aseellista väkivaltaa puoleensa - erityisesti häiriintyneitä ihmisiä, jotka haluavat tappaa mahdollisimman monta uhria.

Ennen itseään, Cho Seung-Hui ampui hengiltä 32 ihmistä ja haavoitti viittätoista.

-----

Tarkoitukseni ei ole esittää, että ratkaisu rikollisuuteen on aseet kaikille. Itse asiassa aseiden pakottaminen joka kotiin vuotuisen haittaveron uhalla on minustakin huono ajatus. Silti, mielestäni Kennesawn esimerkki ennen kaikkea osoittaa vääräksi sen väittämän, että aseet tekisivät tavallisista ihmisistä tappajia vahinkojen ja hetkellisten vihanpuuskien seurauksena. Toki esimerkkikaupunki on pieni, mutta kyllä lähes 30 tuhannen ihmisen joukkoon luulisi edes yhden tohelon tai mustasukkaisen ammuskelijan mahtuvan.

Kieltäydyn uskomasta, että kaupungissa on kaikki asiat niin hyvin, että yksistään korkea elintaso ja vähäinen syrjäytyneisyys selittäisivät hyvän meiningin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

World Net Daily on tunnettu vähän kehnosta journalismista ja valikoivasta uutisoinnista, mutta ihan kiinnostava juttu sinänsä. Lehtimiehet harvoin ovat hyviä tutkijoita, joten ei puututa siihen sen enempää. Raakadatan tarkastelu voi kuitenkin kertoa enemmän.

Morton Groven ja Kennesawn tämän hetkiset rikollisluvut ovat suunnilleen samat, kuten itsekin kerrot. Kennesawssa rikoksia itse asiassa tehdään vähän enemmän, mutta ero on vain marginaalinen, eikä kumpikaan ole ongelmatapaus tuolla saralla.

"Crime in Kennesaw (2002):
0 murders (0.0 per 100,000)
2 rapes (8.8 per 100,000)
4 robberies (17.6 per 100,000)
19 assaults (83.8 per 100,000)
60 burglaries (264.7 per 100,000)
426 thefts (1879.6 per 100,000)
24 auto thefts (105.9 per 100,000)
City-data.com crime index = 133.6 (higher means more crime, US average = 328.4)"
http://www.city-data.com/city/Kennesaw-Georgia.html

Crime in Morton Grove (2002)
0 Murders 0 per (0 per 100,000 )
2 Rapes (8.9 per 100,000)
5 Robberies (22.3 per 100,000)
11 Assaults (49.0 per 100,000 )
86 burglaries (383.1 per 100,000)
431 thefts (1919.7 per 100,000)
26 auto thefts (115.9 per 100,000)
crime index = 132.9 (higher means more crime, US average = 328.4)
crime index 2005 = 94.2
http://www.city-data.com/city/Morton-Grove-Illinois.html

Eli ollaan hyvin tasoissa. Taannoin (aselakien tullessa voimaan) kumpikin kaupunki oli asukasluvultaan hyvin pieni ja myös rikoksien numeraalinen määrä pieni. Tuollaisessa tilanteessa ei ole kovin hedelmällistä käyttää prosentteja, onhan esimerkiksi kaksi 100% suurempi kuin yksi. 14,5 % ei sinänsä kerro mitään, jos kyse on absoluuttisesti vain muutamista tapauksista.

Olet toki oikeassa siinä, että on turha väittää aseiden lisäävän rikollisuutta, mutta noin yleensä yhtä kehnoissa kantimissa on väite siitä, että aseet vähentäisivät rikollisuutta. Asedebatti tällä saralla tuntuu kovin toissijaiselta.

asehullu kirjoitti...

En voi yksiselitteisesti todistaa aseiden vähentävän rikollisuutta, joten sitä en erehdy väittämään. Saatan itsekseni ehkä uskoa niin, mutta uskonasioita ei mielestäni sovi tuputtaa muille. Ja toisaalta en edes usko sen kaikkialla toimivan halutulla tavalla: Kulttuurikonteksti ja monia muita seikkoja pitää myös huomioida.

Varsinkin Suomen tilanteessa aseiden määrä vähenee tai lisääntyy luonnollisesti harrastustason mukaisesti. Mihinkään keinotekoiseen aseiden määrän lisäämiseen ei missään nimessä ole syytä, mutta toisaalta tiukennuksillekaan ei ole lainkaan tarvetta.

Olen kovin tyytyväinen, jos päälimmäiseksi muistikuvaksi jäi, että aseet eivät lisää rikollisuutta.